Saturday, August 7, 2010

Kuih Serimuka - Gula Merah

Projek petang semalam, aku try buat kuih serimuka gula merah. Nak buat yang hijau, daun pandan pulak x ada. Ini kali ke2 aku try buat. 1st time buat minggu lepas, x menjadi sebab tersilap sukatan tepung. Hahaha biasalah nama pun baru belajar so memang banyak lah kesilapan dan kekurangannya.


Alhamdulillah kali menjadi lah, yang bahagian atas saja lebihkan sikit gula pasir+gula merah. Kalau manis sangat, lain kali boleh kurangkan sikit. Bukan apa takut tawar pulak nanti, x ada sapa pulak nak bagi perabih.


Ammar just excited masa nak potong kuih nie je, tapi masa ummi nak suap ke mulut dia, terus paling muka. Budak nie memang susah kalau nak disuruh makan, puas dipaksa baru makan. Afiq plak memang ummi bagi makan yang bahagian atas je, pulut memang x berani nak bagi lagi sebab umo pun baru setahun lebih kan. Budak nie pun sama sepesen macam abang dia jugak. Makan sikit je. Kesudahannya ummi dgn abi la yang kena perabih kuih nie.





Lapisan Bawah:

2 cawan pulut
2 1/2 cawan santan cair + sikit garam



Cara

1. Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak.
2. Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukuskan sehingga masak.
3. Lapikkan pelastik dalam loyang bulat atau 4 segi berukuran 8 inic.
4. Tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik.
5. Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.



Lapisan Atas:

2 cawan santan pekat
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula
1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
3 biji telur
1 sudu kecil garam



Cara

1. Masukkan semua bahan dalam mngkuk dan kacau rata. Tapiskan.
2. Tuangkan perlahan-lahan atas pulut dalam loyang tadi.
3. Kukuskan lebih kurang 30 minit.4. Sejukkan dahulu baru potong dengan pisau pelastik.



*suma sukatan nie aku jadikan separuh sukatan. kalau ikut sukatan sebenar banyak pulak, jenuh la nak kena habis kan.

1 comment:

  1. sedap..tu..akak memang suka makan..tapi yang warna hijau aje..belum pernah makan yang dibuat dengan gula merah..

    ReplyDelete